A cociñeira Lucía Freitas, novo Sol Sostible da Guía Repsol
A cociñeira Lucía Freitas, novo Sol Sostible da Guía Repsol
O restaurante A Tafona, en Santiago de Compostela, é o único galego premiado nesta edición
Os outros galardoados en 2024 polas súas prácticas responsables son Les Cols (Olot), Loreto (Jumilla) e La Revelía (Amorebieta)
Os restaurantes Les Cols (Olot), A Tafona (Santiago de Compostela), Loreto (Jumilla) e La Revelía (Amorebieta) son os novos Soles Sostibles da Guía Repsol, galardóns que premian as prácticas responsables do sector, segundo informa a guía gastronómica nun comunicado.
En concreto, con estes premios destácanse e recoñecen os restaurantes por contribuír á implantación de sistemas que reduzan o impacto ambiental con perspectivas dispares e desde territorios distintos, cuxo denominador común é o traballo diario pola sustentabilidade.
"En Guía Repsol queriamos ir máis aló. Abrirnos a valorar outros conceptos ademais da técnica na cociña, a coherencia na adega ou a atención en sala. Neste momento é esencial avaliar o compromiso coa transición enerxética e a economía circular. Controlar a xestión da eficiencia enerxética e as materias primas e o tratamento de residuos permítenos comprobar o grao de compromiso co medio ambiente de cada un dos restaurantes. Unha responsabilidade que demandan os propios comensais e que xera beneficio para quen a asume", explicou o director xeral de cliente de Repsol, Valero Marín.
Desta forma, Les Cols, en Olot, da man de Fina Puigdevall e Mariña Puigvert, que se fixo cos tres Soles Guía Repsol en 2020, ve recoñecida a súa aposta por reivindicar a contorna con este novo galardón.
Tamén se levou este premio A Tafona, de Lucía Freitas (Santiago de Compostela), que conta con dous Soles, polo traballo conxunto con institucións universitarias en materia de sustentabilidade do restaurante galego e o seu proxecto 'Amas da Terra'".
"Somos unha inspiración as unhas para as outras, dámonos ideas para poder crecer ou solucionar problemas", explicou a cociñeira galega, que logrou recoñecer o papel da muller ao longo de toda a cadea alimentaria e a protección de técnicas ancestrais.
O plan 'Verde Espera' de Loreto, o proxecto gastronómico de Irene López en Jumilla que conta cun Sol Repsol, aposta por converter a materia prima non apta para a venda en grandes superficies en ingredientes útiles para a cociña e o seu restaurante.
Na categoría de Recomendado por Guía Repsol, o restaurante premiado desta edición atópase en Amorebieta (Biscaia) con La Revelía de Fernando González, que é respectuoso coa contorna desde a súa concepción, combinando a xeotermia e as placas fotovoltaicas para ter enerxía.
Desta forma, os profesionais á fronte dos catro restaurantes distinguidos co Premio Sol Sostible recibirán o seu galardón, deseñado por Luis Urculo, o próximo 4 de marzo no Auditorio e Palacio de Congresos El Batel de Cartaxena (Murcia), durante a Gala dos Soles Guía Repsol 2024.