Publicador de contidos
Publicador de contidos

Europa aproba a nova norma para que as etiquetas do mel especifiquen o país de orixe

Europa aproba a nova norma para que as etiquetas do mel especifiquen o país de orixe

Deberanse indicar as porcentaxes de mel procedentes, polo menos, dos catro principais países de orixe e, se estes non representan máis da metade do total do mel, deberanse indicar as porcentaxes de todos os países

A procedencia da froita tamén se deberá indicar en zumes, confeituras e marmeladas

Arquivo / Europa Press Arquivo / Europa Press
G24.gal 29/04/2024 11:06

Os Vinte e sete deron este luns luz verde final á revisión da etiquetaxe do mel para que se especifiquen os países dos que provén e as porcentaxes, polo menos, dos catro principais lugares de orixe.

A lei publicarase agora no Diario Oficial da Unión Europea e entrará en vigor aos 20 días da súa publicación. As novas medidas serán aplicables en toda a Unión Europea despois de dous anos.

Esta revisión forma parte dun paquete máis amplo coñecido como 'directivas do almorzo', que ten como obxectivo axudar os consumidores para tomar decisións informadas e máis saudables sobre produtos agroalimentarios como o mel, os zumes de froitas, as confeituras e as marmeladas.

Dado que se sospeita que unha gran parte do mel importado de países non pertencentes á UE está adulterado con azucre e non se detecta no mercado da UE, será obrigatorio indicar claramente no mesmo campo visual que o nome do produto, os países de onde provén o mel en lugar de só se provén da UE ou non, como ocorre actualmente.

Para combater esta fraude e informar mellor os consumidores, tamén se deberán indicar as porcentaxes de mel procedentes, polo menos, dos catro principais países de orixe e, se estes non representan máis da metade do total do mel, deberanse indicar as porcentaxes de todos os países.

Tras realizar estudos de viabilidade, e para limitar aínda máis a fraude, a Comisión Europea proporá, ademais, un código de identificación único para poder rastrexar o mel ata os apicultores.

Así mesmo, o acordo alcanzado polo Consello e o Parlamento propuxo a creación dunha plataforma de expertos da UE para recompilar datos para mellorar os controis, detectar a adulteración no mel e proporcionar recomendacións para un sistema de rastrexabilidade da UE que permita rastrexar o mel ata o produtor ou importador que a recolleu.

A procedencia da froita tamén se deberá indicar en zumes, confeituras e marmeladas

No que respecta a os zumes de froitas, confeituras e marmeladas, a Comisión elaborará un informe avaliando a obrigatoriedade da etiquetaxe sobre o país de orixe da froita utilizada dentro dos 36 meses seguintes á entrada en vigor desta directiva, acompañado dunha proposta lexislativa, se procede.

Para confeituras e marmeladas, a regra xeral será que se deberán utilizar polo menos 450 gramos de froita para producir 1 quilo de confeituras e marmeladas (500 gramos para "marmeladas extra" de alta calidade).

No caso dos zumes, permitirase a etiqueta "contén só azucres naturais" e, para satisfacer a crecente demanda de produtos baixos en azucre, conveuse que os zumes de froitas reformulados poderán etiquetarse como "zumes de froitas reducidos en azucre" se se eliminaron polo menos o 30 % dos azucres naturais.

Con todo, os produtores non poderán utilizar edulcorantes para compensar o efecto da redución do azucre no sabor, a textura e a calidade do produto final.

Publicidade
Publicidade
Publicidade
Publicidade