Investigan con xurros porcinos para facer compostaxe
Investigan con xurros porcinos para facer compostaxe
Na procura de fertilizantes naturais, desenvólvese na comarca de Monterrei un proxecto pioneiro que combina os xurros gandeiros con residuos forestais
Están probando a súa eficacia en plantacións de oliveira, vides e pistachos
Aproveitando a balsa de decantación dunha antiga mina de volframio, os promotores do proxecto construíron depósitos en que producir o compost. Na mestura interveñen dous tipos de residuos: os forestais, biomasa do monte comunal de Vences, e os xurros porcinos.
Adolfo López, Departamento de Produción Vexetal da USC-Lugo: "O xurro achega basicamente nutrientes. É a parte material facilmente degradable, con nutrientes que alimenten os microorganismos que están descompoñendo esa materia orgánica".
O seguinte paso é probar o fertilizante sobre o terreo. Vano testar en zonas de cultivo, coma unha plantación de oliveira e outras de vides e de pistachos e tamén en terreos degradados: "Solos degradados por incendios forestais, por cortas a matarrasa ou por movementos de terra para arranxos de camiños ou así", explica Ana María Pérez, asesora agrícola de Seica Seo, a promotora do proxecto.
Investigadores das universidades de Vigo e Santiago, que colaboran no proxecto, desprazáronse a Monterrei para tomaren mostras. Analizarán a composición do solo no inicio para ir vendo a súa evolución co compost e valorar a eficacia destes fertilizantes naturais, como alternativa aos químicos.
Juan Carlos Nóvoa Muñoz, investigador de Ciencias no Campus de Ourense: "Reducir a cantidade de fertilizantes comerciais que se poderían empregar neste tipo de cultivos e tirar a unha economía máis sustentable. Tamén lles damos unha segunda vida a residuos que se desbotan, ás veces, con problemas ambientais graves, coma no caso dos xurros".
É un proxecto a tres anos, e está na fase intermedia. Para o ano veremos os resultados.