A Bandeira espera o sábado a Festa da Empanada máis grande da historia
A Bandeira espera o sábado a Festa da Empanada máis grande da historia
Teñen a estimación de superar os 30.000 asistentes durante os cinco días de celebracións
Mañá hai Festa da Empanada, un evento gastronómico e cultural que reúne cada ano milleiros de persoas devotas da empanada galega. A empanada é un dos pratos máis característicos da gastronomía galega e de maior recoñecemento e fama internacional.
É un produto que se transporta facilmente, que protexe moi ben os ingredientes no interior da masa e que pode ser degustado en calquera lugar; por iso, hai quen afirma que a empanada é a comida dos viaxeiros, como os peregrinos a Santiago, polo que pode ter a súa orixe no século XII.
Desde a Asociación de Amigos dá Empanada cualificaron onte esta edición como a "máis grande dá súa historia polo número de actividades e tamén pola súa calidade" e coa estimación de superar os 30.000 asistentes durante os cinco días de celebracións.
O presidente do colectivo, Andrés Seoane, destacou o traballo realizado por numerosas persoas voluntarias que integran a directiva durante todo un ano para elaborar o programa da Festa da Empanada da Bandeira.
"Para unha vila de pouco máis de 700 habitantes, os números que estamos a manexar son impresionantes", incidiu Seoane, quen aludiu ao impacto económico previsto este ano, confiando en que sexa histórico para A Bandeira e toda a comarca.
Como xurdiu
Hai que ir ao verán do ano 1974, momento en que un grupo de amigos e amigas decidiron levar unhas empanadas a unha pequena carballeira para gozar dunha tarde ao son das gaitas e pandeiretas tan características da cultura musical galega. O que comezou como unha pequena reunión de amigos converteuse na actualidade nunha cita gastronómica ineludible do verán galego.
A Festa da Empanada da Bandeira é organizada por un colectivo cultural sen ánimo de lucro conformado por un puñado de mozos que teñen claro que a única forma de manter vivo o medio rural é a través da cultura e a gastronomía.
Desde 1975, o seu prestixioso concurso de empanadas a curiosos e expertos que esperan polo veredicto dun xurado profesional que ten a difícil tarefa de escoller a mellor empanada do país.
Variedade a esgalla
Na Festa da Empanada pódense degustar empanadas de todos os sabores e ingredientes. Desde empanadas de peixes como bonito, bacallau, sardiñas, anguías, congro, lamprea ata empanadas de mariscos como a de zamburiñas, polbo, berberechos, mexillóns, chocos. Con todo, na Bandeira a empanada estrela é a de carne, e isto débese a que esta vila exporta unha das mellores carnes de Galicia
Ademais, a verdadeira “empanada da Bandeira” debe ser elaborada con fariña do país (fariña de trigo galego moída á pedra ao estilo tradicional), concretamente coa dun muíño da contorna desde o ano 1918.