Publicador de contidos
Publicador de contidos

As abellas arrastran os efectos da seca

As abellas arrastran os efectos da seca

A redución na cantidade e calidade do pole provocou unha elevada mortaldade 

Aos efectos do cambio climático súmanse a afectación pola praga da varroa e os danos da avespa velutina

 

G24.gal 08/03/2023 20:03 Última actualización 08/03/2023 20:26

Para pasar o inverno, as abellas teñen que ter reservas de alimento, pero a seca da primavera-verán complicouno todo: menos pole e de menos calidade que lles fixo afrontar a invernada máis débiles do normal.

"E a maiores, como todos os seres vivos, o que comemos aféctanos á inmunidade, sanidade... foi un cóctel molotov", engade Esther Ordóñez, veterinaria da Agrupación Apícola de Galicia.

A incidencia varía por zonas. A mortaldade foi máis elevada no interior que na costa, especialmente na provincia de Ourense, onde hai colmeas reducidas á metade.

Luis Portabales, apicultor: "Este inverno as baixas son do 50%. As colmeas quedan moi débiles e non son capaces de sobrelevalo".

O cambio nas condicións climáticas é unha das causas á que atribúen os apicultores esa mingua na produción, pero non a única. Tamén está a presión da velutina e a praga da varroa, que se volve cada vez máis resistente.

Esther Ordóñez, veterinaria da Agrupación Apícola de Galicia: "Se o pole é de menos calidade e hai menos reservas e, aínda por riba, as velutinas están facendo presión na colmea e non lles deixan saír ao campo, afecta moitísimo máis".

Obstáculos que obrigan os apicultores a un proceso constante de reciclaxe e adaptación.

Publicidade
Publicidade
Publicidade
Publicidade